Tietous/periaatteet

Fit For Life (FFL) periaatteet/info:

Elimistö toimii eri tavalla eri vuorokauden aikoina. Ravinnonkäytössä on kolme erilaista, noin kahdeksan tunnin mittaista sykliä vuorokaudessa: ravinnonottosykli (syöminen ja ruoansulatus), ravinnonkäyttösykli (ravintoaineiden imeytyminen ja hyväksikäyttö) ja eliminaatiosykli (kuona-aineiden ja ravinnon sulamattomien ainesten poisto). Syklit saattavat osua osittain päällekkäin, mutta vain yksi kerrallaan on määräävässä asemassa.

Syklejä vastaavat vuorokauden ajat ovat seuraavat:
- ravinnonotto klo 12-20
- ravinnonkäyttö klo 20-04
- eliminaatio klo 04-12

Ravinnonkäytön aikana elimistö käyttää hyväksi niitä ravintoaineita, jotka ovat imeytyneet ruoansulatuskanavasta.

Eliminaatiosyklin aikana elimistö poistaa jätettä. Eliminaatio ei tarkoita ainoastaan suolen tyhjennystä, vaan kuona-aineiden poistoa kaikista soluista ja kkudoksista. Pahanhajuinen aamuhengitys ja peite kielen päällä ovat eliminaatiosyklin ilmenemismuotoja. Tämä kyseinen sykli suojaa terveyttä ja estää sairauksia.

Myrkyllisiä kuona-aineita syntyy elimistössä jatkuvasti, ja jos ne myös poistetaan elimistöstä jatkuvasti, elimistö pysyy puhtaana, mikä edistää terveyttä. Eliminaatio on automaattista, sen täytyy vaan antaa toimia vapaasti.

Syömiseen ja ruokavalioon liittyvät kolme periaatetta:

1. Vesipitoisten ruokien periaate

Kehon puhdistamiseen tarvitaan vettä. Hedelmien ja kasvisten sisältämällä vedellä on kaksijakoinen tehtävä. Ensinnäkin se kuljettaa ravintoaineita. Kasvisten ja hedelmien sisältämät vitamiinit, kivennäisaineet ja muut ravinteet liuotetaan kuituaineksesta, ja vesi vie ne suolistoon, josta ne siirtyvät elimistöön. Toiseksi sama vesi kuljettaa kuona-aineita ja vie ne pois elimistöstä.

Kasviksia ja hedelmiä kannattaa siis olla runsaasti ruokavaliossa. Runsaasti vesipitoista ruokaa sisältävä ruokavalio edistää terveyttä, toisin kuin ruokavalio, josta ruokien sisältämä vesi on poistettu kypsentämällä tai muuten käsittelemällä.

2. Ruokien oikean yhdistelemisen periaate

Oikeat, ruoansulatusjärjestelmälle sopivat ruokayhdistelmät ovat välttämättömiä terveyden saavuttamiseksi. Myös tämän periaatteen teho on helppo havaita kokeilemalla.

Aterian jälkeinen väsymys johtuu siitä, että pernteisellä tavalla koostettujen aterioiden sulattamiseen kuluu runsaasti aikaa. Ruoan pitäisi olla mahalaukussa sulamassa kolmisen tuntia, ennenkuin se siirtyy ohutsuoleen. Kun ruoat syö oikein yhdistettyinä, ne todella siirtyvät mahalaukusta ajoissa.

Ihminen on ainoa laji maailmassa, joka koostaa monimutkaisia aterioita. Eläinten ateriat koostuvat yleensä yhdestä ainoasta ruoasta.

Ruoansulatusnesteet sulattavat suurimman osan ruoasta mahalaukussa. Tietyntyyppisen ruoan sulattamiseen tarkoitettu ruoansulatusneste ei välttämättä käykään toiselle ruoalle. Itse asiassa eri ruoansulatusnesteet saattavat haitata toistensa toimintaa. Usein eritoten länsimaisessa ruokavaliossa yhdistellään valkuaisaineita ja hiilihydraatteja, jotka eivät mahalaukussa sula yhtä aikaa kovinkaan hyvin; liha ja peruna, kala ja riisi, kana ja makaroni, juusto ja leipä, murot ja maito.

Valkuaisainepitoiset ruoat tarvitsevat hapanta ruoansulatusnestettä, hiilihydraattipitoiset taas emäksistä. Mahalaukussa on usein siis ruokaa, joka pitäisi sulattaa, mutta se ei tapahdukaan, koska ruoansulatusnesteet neutraloivat toisensa. Mitä sitten tapahtuu ? Jos ruoka ei ala sulaa ja siirry ohutsuoleen ajoissa, se alkaa pilaantua. Mahalaukussa vallitsee sekasorto. Sulamaton valkuaisaine mätänee ja sulamaton hiilihydraattiaines alkaa käydä, mistä seuraa närästystä, ruoansulatus-, vatsa- ja ilmavaivoja.

Toki kaikki ihmiset eivät saa väärästä ruokien yhdistelemisestä vatsavaivoja, mutta heillä saattaa olla päänsärkyä, väsymystä, selkäsärkyä, ihosairauksia, vilustumisia ja/tai unettomuutta. Ne voivat johtua huonosti toimivasta ruoansulatuksesta.

Ruokien yhdistelyn toimivuuden voi kuka tahansa todeta nopeasti, kokeile itse ! Pihvin tai kanan tai kalan kanssa ei kannata syödä samalla atreialla perunoita, riisiä, makaronia tai leipää. Lihan kanssa voi syödä eri tavalla valmistettuja kasviksia - höyrytettyjä, pariloituja, haudutettuja - ja lisäksi salaattia. Perunoiden kanssa voi syödä salaattia, spagettia voi syödä kasviskastikkeen ja salaatin kanssa. Ei tarvitse kärsiä nälästä, tai luopua mieliteoista.

3. Hedelmien syömisen periaate

Hedelmien tehokkaaseen ja vaivattomaan ruoansulatukseen tarvitaan aivan erityiset olosuhteet. Hedelmiä, muista ruoista poiketen, ei tarvitse sulattaa mahalaukussa lainkaan. Hedelmät sisältävät itse omat ruoansulatusentsyyminsä ja ovat kypsinä jo tavallaan osittain sulaneita. Niinpä ne siirtyvät 20-30 minuutissa mahalaukusta suolistoon, jossa niiden ravintoaineet imeytyvät elimistön käyttöön.

Hedelmät sisältävät kaikkia elimistön toiminnan ja elämän ylläpitämiseen tarvittavia ravintoaineita. Hiilihydraatteja energianlähteeksi, aminohappoja valkuaisaineiden rakentamiseen, vitamiinejä, kivennäisaineita ja rasvahappoja. Ravintoaineet saadaan elimistön käyttöön, kun hedelmät nautitaan tuoreina ja kypsinä, ilman että niitä on valmistettu millään tavalla. Säilykehedelmät ja pastöroidut mehut alkavat käydä mahalaukussa muodostaen happoa. Ne lisäävät elimistön myrkytystilaa. Tuoreet hedelmät ja niistä itsetehdyt nehut puolestaan poistavat kuona-aineita elimistöstä.

Hedelmät tulee syödä myös tyhjään vatsaan, eikä niitä saa syödä yhdessä muiden ruoka-aineiden kanssa. Näin ne poistuvat mahalaukusta nopeasti.

Hedelmät ovat ihanteellista aamiaisruokaa, koska ne eivät häiritse elimistön eliminaatiosykliä. Aamuisin klo 12 saakka kannattaa syödä pelkästään hedelmiä ja juoda itsetehtyjä mehuja. Kun olet syönyt vaikkapa omenan, odota 20 minuuttia ennenkuin syöt seuraavan, banaanin jälkeen 45 minuuttia. Tai kunnes sinulla on huutava nälkä :) Olo on pirteä, eikä väsymys paina tylsimmässäkään palaverissa. Tämä on todennäköisesti hyödyllisin ruokailutottumus, jonka voit omaksua.

Näillä eväillä kohti uutta, terveempää ja pirteämpää elämää !




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti